Wandelmeent-Rood

We weten niet anders. Onze huizen zijn rood. Wandelmeent Rood! Voor de professionals: RAL 3011 oftewel #792423

Tijdens de werkweekenden in de voorbereidingsfase kwam vanzelfsprekend ook aan de orde de kleur van het houtwerk van het complex, de voor en achtergevels, kozijnen en deuren. Er was toen inspraak mogelijk over van alles en nog wat… maar Pieter Weeda, de architect die het complex in samenspraak met de toekomstige bewoners heeft ontworpen was heel duidelijk. Alle gevels en kozijnen moesten Rood worden! Wandelmeent Rood van het merk Wijzenol! Met instemming werd zijn idee overgenomen.

Iedereen kon als kleur van de ramen van zijn eigen huis kiezen uit blauw, geel, groen of oranje. De kluster mocht de kleur van de ramen in de klusterkeuken bepalen. Pieter reserveerde blauw voor de deuren van het Luye Gat, Grove Hobbyruimte, de electrakasten aan de straatkant van de klusterkeuken en de deuren van nr.: 15 en van het huidige Luye Zweet. Daarmee benadrukte hij de bijzondere plaats van deze ruimtes in het complex. Niet gebonden aan een woning of kluster maar bedoeld voor de hele straat. Vandaar dat de pomp niet rood is maar …. !? Alle deuren, die van de huizen, de bergingen en van de klusterruimtes werden rood. Voor de onderkant van de balkons, de ‘droogovers’ koos hij het zonnige geel. Bij de bewoning van het complex zag alles er stralend uit.

De bewoners hadden vanzelfsprekend veel te doen in hun nieuwe huis. De muren waren kaal opgeleverd en moesten behangen of gesaust worden. De kozijnen en de deuren waren binnenshuis al wel geschilderd. Rood! De ramen waren aan de binnen en buitenkant, geel of blauw en een enkele keer groen of oranje.

In de loop der jaren is het complex verschillende keren geschilderd. De corporatie heeft veel moeite gedaan om heel zorgvuldig om te gaan met het oorspronkelijke ontwerp van het complex. Degene die namens de woningbouwcorporatie deze operatie heeft begeleid (Paul Boog) heeft moeten zoeken om opnieuw ‘Wandelmeent Rood, Blauw en Geel’ te vinden. Het lukte. Wel van een andere fabrikant maar toch even stralend als de oorspronkelijke kleuren. Ook deze keer konden de bewoners zelf de kleur van hun ramen bepalen. Groen en oranje verdwenen toen uit het straatbeeld. Bewoners, soms op vraag van de overburen kozen niet meer voor deze kleuren.

En om te zien hoe het is om in je eigen huis ‘wandelmeent rode kozijnen’ te hebben moet je maar eens kijken in het halletje van het Luye Gat en in de Grove Hob.