Nieuwjaarsspeech 2020 van Koningin Amalia

 

Op de goed bezochte Nieuwjaarsreceptie van 2020 in ’t Luye Derrière werden wij, Wandelmeent-bewoners, wederom toegesproken door Koningin Amalia. Dit is de integrale tekst:

Landgenoten, tot U spreekt een droef vorstin.

Een nieuw jaar klopt aan ons deurtje, vergeefs lijkt het, omdat de Herberg, zoals die in het Bijbelse Kerstverhaal, toch echt, ja het spijt ons echt heel erg, ramvol zit, kneiter vol. Vol!!!

De Herberg van ons Zijn, de Loft van ons Leven, het zit vol. Ons poepchique, super spacesious Aurabuilding,

ja, erg jammer! Maar God kind, we zitten vol. Vol vol vol vol vol. Jezus, je bent toch niet doof!

Ja met de overwaarde van ons vorige ego dat we bizar goed hebben kunnen verkopen, hebben we voor een schandalige smak geld echt goed kunnen verbouwen, heel duurzaam ook en circulair, maar daardoor hebben we wel een pietsie in moeten leveren op de ruimte. De ruimte voor gasten bedoel ik dan. Die is er eigenlijk niet meer. Grappig he, voor een hotel? Geen ruimte voor gasten.

Ja. En dat zijn wij. Ons nieuwe ego zit vol.

Onze verbeelding, het schuurtje waar de dieren slapen, en Maria en Joes hun Jeesje in de voederbak konden leggen (Je legt je pasgeboren baby toch niet in een voederbak?! Maar ja, het was laat en Joes duwde een schaap opzij en ach we kijken morgen wel verder. Zo dus. En Maria lag te roken. Iedereen rookte vroeger). Afijn dat schuurtje van de Verbeelding. Ook vol! Opgesodemieterd!

2020 is er wel, maar wordt niet binnengelaten. We willen niks nieuws. We vinden het eigenlijk wel goed zo. Snort het kacheltje van mijn gedachten zo lekker op fossiele brandstof. Mijn hoofd is toch geen keramische kookplaat! Verdomme! Horen jullie hoe geweldig metaforen door werken?! Mooi he? 

Ik vier binnenkort mijn 443e verjaardag, jawel, ik heb Sinterklaas nog de luiers verschoond. Door de voortdurende vernieuwing van de cellen van mijn lichaam heb ik al zo’n 12 keer een volledig nieuw lijf gekregen. Maar mijn gedachten pruttelen nog steeds hetzelfde wat ze 400 jaar geleden pruttelden. Alleen de bekleding is een beetje aangepast. Ik heb het hier graag over mezelf, laat dat duidelijk zijn. Ik heb het graag over mezelf. En gelukkig staat bij veel mensen wel degelijk het deurtje open.

Maar mensen… Gooi je haren los en laat ons nieuwe dingen denken. Word wild en doe mooie dingen. Maak je lief wakker in de nacht en zeg, schat we gaan dansen. Zaag gaten in het dak en laat de zon binnen. De Parijse studentenoproer riep het al: Mensen, onder de straat, daar ligt het strand. Je kan de branding horen. Lief trek iets moois aan, dan gaan we dansen dansen dansen op de vulkaan. Zoals een oud Chinees spreekwoord zegt: It don’t mean a thing, if it ain’t got that swing. 

Bob Dylan zei het: He that is not busy being born is a busy dying. Wat niet beweegt is dood. Dat zeg ik.

O Wandelmeent, ik wens iedereen een mooi nieuw jaar toe.

Met veel ruimte, voor alles

 

Klik op de foto voor de video van haar grande entrée